dissabte, 10 de febrer del 2018

CÒRDOVA, l'herència musulmana

El califat Omeia era un estat musulmà andalusí amb capital a Còrdova
La ciutat tenia 250.000 habitants a l'any 935 i va superar els 500.000 a l'any 1000 (alguns historiadors parlen d'1 milió d'habitants). 
Va ser l'època de màxima esplendor de l'Andalús.

El califa Omeia va ser un gran impulsor de la cultura: va dotar a Còrdova amb prop de setanta biblioteques, va fundar una universitat, una escola de medicina i una altra de traductors del grec i de l'hebreu a l'àrab. Va fer ampliar la Mesquita de Còrdova. El traçat dels seus carrers i "patios" reflexa, encara avui, aquesta rica herència.

( llibreta 13x21 cm, paper Arches 300 g, aquarel·les Windsor & Newton, rotulador)
Còrdova vista des de la "Torre Calahorra" amb el "Puente Romano" i el Guadalquivir en primer terme. La Mesquita al centre

L'església del "Cristo del Descendimiento" a la plaça de Santa Teresa / El "Cristo de los Faroles" a la plaça Capuchinos.

"Patio" del palau de Viana  / "Patio" del carrer Encarnación

Plaça Jerónimo Paez
Banys àrabs reconvertits en "tablao flamenco" del carrer Velázquez Bosco

La Mesquita de Còrdova

Es va començar a construir l'any 785, amb la reutilització de columnes i capitells procedents d'èpoques anteriors (romans i visigots). 

Després de diverses ampliacions i reconversió en catedral cristiana, el conjunt és d'un eclecticisme total on podem trobar elements romans, visigots, musulmans, mossàrabs, gòtics, barrocs... 

L'arquitecte Rafel Moneo va afirmar que era "Un monument on la grandesa radica en ser la crònica d'una llarga història: pot ser, que cap altra obra d'arquitectura pogués, explicar-nos tan bé el que ha estat la història d'Espanya".

Amb 23.400 metres quadrats, va ser la segona mesquita més gran del món. Hi ha 1.300 columnes de marbre, jaspi i granit sobre les que es recolzen arcs de ferradura bicolors. El resultat és un immens bosc de columnes coronat de dobles arcs que recorda un palmerar. 

Val la pena anar a Còrdova per veure aquesta meravella declarada Patrimoni de la Humanitat.


La mesquita vista des de la torre del campanar

Una de les portes exterior de la Mesquita / Torre del campanar i el pati dels tarongers
L'interior de la Mesquita recorda un palmerar
Elements de la iconografia cristiana se superposen amb els arcs de ferradura musulmans

Capelles laterals

2 comentaris:

Gràcies per el teu comentari.